HEARTS
De belangrijkste conflicten in onze relaties gaan uiteindelijk altijd over een gebrek aan of een verlies van emotionele verbinding. De manier waarop we omgaan met onze paniek maakt onze partner meestal bang en maakt het gemis aan verbinding alleen maar groter. Zo raken we gevangen in een patroon van protest en afstand.
De sleutelvraag in liefdesrelaties is: ‘Ben je er voor mij?’. Variaties daarop zijn: ‘Doe ik ertoe voor jou, kan ik je bereiken als ik je nodig heb, kan ik van jou op aan?’ We willen ons veilig voelen bij onze partner en op ze kunnen bouwen.
De Jeugd van Tegenwoordig verwoordt het zo mooi in hun nummer Het Mysterie van de Koude Schouder.
HEARTS
Jessica Fern introduceert in haar boek Polysecure het acroniem HEARTS dat mooi samenvat nodig is voor een prettige, vrije en veilige nonmonogame relatie.
- Here: hier en nu aandachtig aanwezig zijn. Dat begint bij fysieke aanwezigheid, maar wordt aangevuld met aandacht hebben voor je eigen lichamelijke sensaties en de beleving van de ander en je niet laten afleiden (bijv. door telefoons).
- Expressed delight: laten zien dat je de ander(en) waardeert; niet alleen maar wat diegene doet voor je, maar echt zoals diegene is. Mensen doen dit door naar elkaar te kijken, elkaar aan te raken, door bevestigende woorden, etc.
- Attunement: afstemming op wat er speelt voor de ander(en). Je hoeft het niet eens te zijn met wat er gezegd of gevoeld wordt, maar je staat nieuwsgierig open voor wat er speelt. Dat betekent dus expliciet ook voor schaduwkanten van jezelf en van de ander(en).
- Rituals and routines: terugkerende momenten waarop jullie je verbinding versterken. Of dat nou een wekelijks koffiemomentje met croissantje is, elkaar een kus geven bij thuiskomst, of het jaarlijkse kerstfeest. Soms zijn rituelen een breuk met het dagelijkse, soms zijn ze er juist een onderdeel van.
- Turning towards after conflict: hoe vaak we ruzie hebben zegt niet veel over hoe goed onze relatie(s) is/zijn, maar hoe we ruzie goedmaken wel. Oprechte excuses, een open houding waarin je eigen gevoel en dat van de ander belangrijk zijn, helpen.
- Secure attachment with self: uiteindelijk moet je met jezelf door één deur. Een goede band met jezelf is belangrijk, en in de veelvragende context van meerdere liefdesrelaties nog eens extra. Wanneer we een onveilige hechting hebben van vroeger uit, vraagt het tijdens onze volwassenheid meer aandacht om veiligheid en vertrouwen in onszelf te vinden.
In deze module werken we deze aspecten verder uit.
