Power Circuits – Raven Kaldera
Power Circuits
polyamory in a power dynamic
door: Raven Kaldera
Adviezen voor de specifieke doelgroep van relaties waarin polyamorie gecombineerd wordt met BDSM en (vergaande) machtsuitwisseling
Jaar: 2010
Uitgever: Alfred Press
ISBN: ISBN
Volgens de uitgever: “Power Circuits is an alliance between two alternative lifestyles: polyamory, or multiple open and honest romantic relationships; and power dynamics, relationships that choose to be consciously and deliberately unequal in power, such as dominant/submissive or master/slave. Both lifestyles are on the cutting-edge frontiers of romantic and sexual relating, and for a long time practitioners of both have found little sympathy in either camp. This is the first book of its kind that navigates the waters of effective polyamory and power exchanges, with many essays from the brave practitioners who swim there.“
Power Circuits richt zicht op een kleine maar zeer specifieke doelgroep. Waar polyamorie en BDSM ieder voor zich al beperkt blijven tot minderheden, bevindt zich in de doorsnede van die twee al helemaal een kleine groep, een minderheid van de minderheden. Let wel: bij Raven Kaldera gaat polyamory & BDSM niet over een kinky spel tussen drie of meer personen maar om het serieuze werk: intensieve Dom-sub relaties maar eigenlijk vooral de nog kleinere groep van Meester-slaaf (M-s)relaties waarin de betrokkenen (meestal de Meester) meerdere relaties hebben en waarbinnen de slaaf (vrijwillig) een aanzienlijke hoeveelheid macht en controle overdraagt aan de Meester.
Die mix is erg complex. Polyamorie is geen eenvoudige levenstijl om goed te laten werken en BDSM net zo min. De combinatie lijkt te vragen om moeilijkheden. Weliswaar benadrukken beide het belang van wederzijdse instemming maar een cruciaal verschil is de mate van gelijkwaardigheid van beide partners. Polyamoristen stellen hoge eisen aan de wederkerigheid van de relatie en de gelijkwaardigheid van alle betrokkenen. De essentie van een BDSM-relatie is juist machtsuitwisseling en daarmee de ongelijkheid in macht. Daarmee is een groot deel van de inhoud van de meeste polyamorieboeken nauwelijks zonder meer bruikbaar voor poly-M-s relaties.
Raven Kaldera doet een dappere poging om een raamwerk neer te zetten. Hij claimt daarbij geen universele waarheden. Hij beschrijft vooral zijn eigen ervaringen. Later in het boek laat hij ook anderen aan het woord. Kaldera’s uitgangspunten zijn dat ook in een M-s relatie de randvoorwaarden vooraf onderhandeld moeten worden en dat ook de Meester zich daaraan te houden heeft. Die randvoorwaarden zijn maatwerk, nog veel meer dan in een ‘gewone’ polyrelatie. De Meester heeft daarna de verantwoordelijkheid om de slaaf te begeleiden in diens traject en hem/haar dient te helpen om te gaan met bijvoorbeeld gevoelens van jaloezie als de Meester meerdere relaties heeft.
Kaldera redeneert hier niet zozeer vanuit een ethisch standpunt maar is eigenlijk heel pragmatisch: op deze manier werkt het naar zijn ervaring gewoon het beste, ook voor de Meester. Terugkrabbelen als de slaaf er moeite mee heeft zou afbreuk doen aan de machtsessentie van de M/s relatie en daarmee zowel Meester als slaaf niet ten goede komen. Aan de andere kant simpelweg aan de bezwaren van de slaaf voorbijgaan brengt ook de stabiliteit van de relatie in gevaar.
Duidelijk geen boek voor de vanilla polyamorist en waarschijnlijk ook niet besteed aan de meeste meer kinky polyamoristen. Aangezien ik zelf niet veel ervaring heb met M/s-relaties kan ik niet echt beoordelen of en wanneer de adviezen hout snijden. Ze klinken me redelijk in de oren en lijken ieder geval goed doordacht en beargumenteerd. Waarschijnlijk daarom lezenswaardige kost voor de specifieke doelgroep.
Laat een reactie achter