Twee innerlijke treinen zwepen de duivelse dans op
Twee innerlijke treinen zwepen elkaar op
We zagen al eerder duivelse dansen ontstaan doordat twee partners met aanjaag- en vermijdingsgedrag elkaar opzwepen. Dat gedrag is echter alleen maar het zichtbare gedeelte. In werkelijkheid gaat speelt er veel meer. Er is ook een onzichtbare dans. Naarmate het gesprek lastiger wordt, laat het onzichtbare deel zich steeds harder gelden. Het (zichtbare) gedrag van de ene partner triggert dan iets in de schaduwovertuiging van de ander; dat schudt diens kernbehoefte wakker en de kernemotie gaat steken. De kernemotie wordt als reactieve emotie voelbaar en zichtbaar. Allerlei gedachten vullen het hoofd en sturen één of andere reactie. Die reactie triggert weer de schaduwovertuiging van de eerste partner. Twee innerlijke treinen komen op stoom, met de schaduwovertuigingen als brandstof, versterken elkaar en de negatieve spiraal is in gang gezet.
Twee gesprekken tegelijkertijd
In feite lopen er twee gesprekken tegelijkertijd, eentje boven water en eentje onderwater. Het gesprek boven water gaat tussen de volwassen partners. Het onzichtbare gesprek onder water loopt eigenlijk tussen de kinddelen van de partners. Oude schaduwovertuigingen en oude pijnen worden aangeraakt en schreeuwen erom om gezien en geheeld te worden. Zolang boven water de storm doorgaat, worden die roep van de kinddelen onder water niet gehoord. De nood knaagt (vaak onbewust) toch aan de volwassenen en dat voedt het conflict boven water.
Geen schuld, wel een aandeel
Een essentiële stap om uit deze impasse te komen, is de erkenning dat beide partners geen schuld hebben aan een conflict (misbruiksituaties daargelaten). Het mechanisme van innerlijke treinen en duivelse dansen is gewoon hoe het werkt tussen partners. We zagen al eerder dat dit een gevolg is van evolutie en menselijke ontwikkeling. Mechanismes als hechten, losmaken, vechten en vluchten hebben we als mens nodig om te overleven. Partners hebben meestal hetzelfde doel voor ogen: een fijne verbinding met elkaar. Niemand brengt dat moedwillig in gevaar. Sterker, partners proberen dat allebei te bewaken, De intentie is prima, de manier waarop is niet altijd even handig. Dat betekent dat partners niet schuldig zijn aan wat er tussen hen gebeurt. Maar partners hebben wel degelijk een aandeel. Jij dus ook, en je partner ook.
Je eigen aandeel onderzoeken
In dit blok we gaan we verder onderzoeken hoe ieders aandeel eruit ziet en vooral ook waar dat vandaan komt. Dat zal misschien confronterend zijn, maar meestal ook veel opluchting en compassie geven. Later in deze training gaan we kijken hoe we met die inzichten de o zo gewenste verbinding kunnen herstellen.
