Last van jaloezie? Join the club! Iedereen die nonmonogaam leeft komt het tegen; niemand is er immuun voor. Ermee omgaan is niet altijd simpel, maar het kan wel! Een belangrijke stap is om je te realiseren dat jaloezie helemaal geen bijzondere plaats verdient. Het is een heel gewone emotie, net zoals bijvoorbeeld boosheid. En net zoals het prima is om af en toe boos te zijn, is het heel menselijk als je soms jaloers bent. Een tweede belangrijke stap is dat je zélf kunt kiezen wat je met je jaloezie doet. We zijn gewend om de ander de schuld te geven van onze jaloezie maar heb je zélf in de hand wat je ermee doet? Projecteer je het op de ander, word je kwaad, ga je eisen dat de ander jouw jaloezie oplost? Besluit je de jaloeziegevoelens gewoon rustig te laten voor wat ze zijn? Of ga je op onderzoek uit? Wat zegt je jaloezie over jou? Waar komt die precies vandaan?
Als je eenmaal leert dat jaloezie niet zo vreselijk hoeft te zijn, dan kun je er ook gewoon aan wennen. Dan realiseer je je dat het ook heel gewoon is om meerdere gewone vrienden of vriendinnen te hebben, of om diep van onze (meerdere) kinderen te houden. Liefdes hoeven niet ten koste van elkaar te gaan. Omgaan met jaloezie leert je omgaan met lastige emoties, iets waardoor je als persoon sterker wordt.
Eenvoudig is dit natuurlijk niet. Op deze site kun je verder lezen in een aantal artikelen. En we helpen je natuurlijk ook graag verder in een persoonlijk gesprek of op één van onze Jaloezie & Verlangen coachingsdagen. Kijk daarvoor op de agenda.