Zelfhulpinformatie
Polyamorie of een open relatie kan je leven erg verrijken, maar het is lang niet altijd makkelijk. Hier vind je informatie en suggesties om meer inzicht in uitdagingen te krijgen en die beter aan te kunnen.
Openen van je relatie = werk aan de winkel, en wel aan vier winkels tegelijk
Het openen van je relatie vraagt veel werk en wel op vier fronten tegelijk. Een overzicht van waar je aan kunt denken.
Wat is polyamorie, open relatie of ethische nonmonogamie?
Niet-monogaam leven is helemaal niet vanzelfsprekend. We leven in een cultuur die monogamie als het ideaal ziet. We hebben over ons liefdesleven onbewust veel boodschappen gehad en normen die zeggen hoe het moet. Bijvoorbeeld dat je voor elkaar ‘moet kiezen’
Jaloezie in soorten en maten
Jaloezie is een veelkoppig groen monster met tenminste negen verschillende gezichten. Als je jouw patronen begrijpt, helpt dat om het monster te beteugelen.
Hoe versterken we veiligheid en vertrouwen in onze relatie?
Veiligheid en vertrouwen zijn pilaren van elke relatie. Maar wat zijn veiligheid en vertrouwen precies in nonmonogame relaties en hoe versterk je die? Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Een paar verschillende perspectieven.
Hang ook thuis de slingers op!
Een nieuwe relatie betekent nieuwe energie en levenslust. Geweldig, maar je loopt het risico je bestaande relatie(s) uit te hollen. Bewust extra tijd, energie en aandacht aan elkaar besteden is belangrijk. Ook samen (opnieuw) het avontuur zoeken helpt enorm.
Goede afspraken maken, hoe doe je dat?
Je relatie openen voor andere partners is spannend. Het zet je relatie onder druk. Vaak wil de ene partner sneller dan de andere. Als je niet uitkijkt verlies je elkaar onderweg. Dat kan ook gebeuren als allebei de partners enthousiast zijn. Het openen van een relatie vraagt om zorgvuldigheid en een stap-voor-stap aanpak met heel duidelijke afspraken. Als je die afspraken op een goede manier maakt, brengt dat zowel duidelijkheid en rust als de ruimte om naar een nieuwe situatie toe te groeien.
Waarom zou je eigenlijk nonmonogaam leven?
Polyamorie en non monogamie kunnen weliswaar aanlokkelijk zijn, maar zo'n levensstijl is ook vaak een heel gedoe. Waarom zou je je dat allemaal op de hals halen? Een kort overzicht van de drijfveren die we tegenkomen.
Laat jij je meeslepen door je verlangen?
Wat is het toch heerlijk om verliefd te zijn! Zo verleidelijk om je daarin mee te laten voeren. Of dat altijd wijs is.....?
Omgaan met oordelen
Je hebt voor jezelf de stap gezet dat je nonmonogaam wilt leven en je partner(s) wil(len) dat ook. Maar dan is er de omgeving die daar ook iets van vindt en daar maak je je misschien druk over. Een paar handvatten om daar mee om te gaan.
Ik wil een open relatie, maar mijn partner niet. Wat nu?
Ooit samen monogaam gestart, je zou nu een open relatie willen, maar je partner ziet dat niet zitten? Een lastig probleem. Een paar handvatten om toch te proberen er samen uit te komen.
Ik ben zelf monogaam, mijn partner niet. Moet ik nonmonogamie onderzoeken?
Vragen als spiegels om te overwegen of je wel of niet het pad op wilt gaan om nonmonogamie te onderzoeken.
Lastige emoties en toch ontspannen
Hoe hard je het ook probeert, lastige emoties zijn niet te vermijden en ze kunnen je overspoelen. Een paar handvatten om er meer ontspannen mee om te kunnen gaan.
Polyamorie en kinderen
Als je kiest voor polyamorie, hoe help je je kinderen het beste om dat een plek te geven?
Ken de partner van je partner!
Herken je het ongemakkelijke gevoel? De man of vrouw ontmoeten met wie jouw lief ook samen is? Toch kan een soepele omgang met de partner van je partner het polyamoreuze leven een stuk aangenamer maken.
Eerste hulp bij gebroken vertrouwen
Je hebt iets gedaan, of juist niet gedaan, dat je wel beloofd had. Je hebt op één of andere manier het vertrouwen van de ander geschonden. Die is boos of verdrietig. Hoe krijg je dat weer hersteld?
Hoe vind ik anderen die nonmonogaam leven?
Een paar suggesties om in contact te komen met anderen die polyamoreus of ethisch nonmonogaam leven